Skocz do zawartości

  • Reklama
  • Xbox Live

Witamy na forum XboxArcade!

Zaloguj się lub Zarejestruj się aby uzyskać pełen dostęp do serwisu i jego możliwości. Rejestracja na naszym forum pozwoli Ci na możliwość prowadzenia dyskusji, wymianie plików, wysyłania prywatnych wiadomości do naszych użytkowników i wiele więcej!

Close

Zmień widoczność %s Hello Guest

Zapraszamy wszystkich gości do rejestracji na forum XboxArcade.pl

Oferujemy dostęp do najlepszych poradników w sieci oraz ukrytych for, gdzie znajdziecie przydatne pliki, fachową pomoc związaną z konsolą, możliwość zdobywania achievementów, dostęp do shoutboxa, wzięcie udziału w super konkursach oraz wiele innych!

Nie zwlekaj i dołącz do Nas już dziś!

(Informacja widoczna tylko dla użytkowników niezarejestrowanych)

Rejestrując się w serwisie akceptujecie pliki coockies (ciasteczka), które będą zamieszczane na waszym urządzeniu.

Więcej o tych działaniach znajdziecie w Polityce Prywatności.

Informacja XboxArcade

Zdjęcie
- - - - -

Xbox do naprawy

chip

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1
Atr3ju

Atr3ju

    Nowy

  • Arcade User
  • 17 postów
  • Lubię grać w:Platformówki
  • Xbox:v1.0
  • Xbox 360:Brak

Napisano 27 kwiecień 2018 - 09:06

Dostałem xboxa który ma posłużyć jako dawca ponieważ ma zadbaną obudowę czy tam napęd sprawny oryginalny czy wiatrak. Konsola ma wlutowany chip (wszystko pokaże na zdjęciach) i jest to prawdopodobnie według mnie Alladyn ale ten zwykły, pierwszy (nie XT ?) a sama konsola to prawdopodobnie 1.1 ponieważ ma żóltą naklejkę na spodzie z data bliską z moim 1.0

 

Pierwszy problem to błąd 07 i czasami 06. Drugi problem to taki że zasilacz nie daje rady uruchamiać hdd bo gdy zmienię na mój zasilacz z 1.0 to hdd normalnie się uruchamia.

 

Konsola skoro ma chip to nie butuje z napędy autoinstallera, prawdopodobnie chip nie działa lub ktoryś kabel nie ma styku.

 

http://funkyimg.com/view/2Fq89 
http://funkyimg.com/view/2Fq8b 
http://funkyimg.com/view/2Fq8c 
http://funkyimg.com/view/2Fq8e 
http://funkyimg.com/view/2Fq8g 
http://funkyimg.com/view/2Fq8h

 

Wiem że mógłbym wysłać konsolę do majstra bo już mi raz pomógł tylko nie chce inwestować w tego klocka większych pieniędzy, wysyłka tam i spowrotem plus naprawa będzie ze 90 - 100 zł. Mam już swojego 1.0 więc tutaj zostaje mi tylko próba przywrócenia klocka do życia bo szkoda aby się zmarnował, jest już tak mało klocków na aukcjach i myślę że warto bo ktoś napewno może mieć z niego pożytek.

 

Co na początek mogę zrobić ? Odlutować i przylutować na nowo każdy kabelek z chipa ?

 

Uruchomienie konsoli przycieskiem eject działa więc moge uznać że chip jest ok ?

 

Wylutowałem kondensator odpowiedzialny za zegar z numeru C7G10 bo widać że jest wokół niego jakiś osad. Poprawiłem luty w chipie bo płytka była luźna z czego zauważyłem że 2 - 3 luty się nie trzymają z płytą główną. Teraz po uruchomieniu konsola odrazy wywala błędy a nie jak poprzednio gdzie po logo Xbox musiałem czekać na błąd około 30 sekund.

 

Teraz przy podpięciu mojego sprawnego hdd z 1.0 wywala błąd 16. Przylutuje jeszcze raz ten kondensator i zobacze co będzie.

 

Na odwrocie płytki (można zauważyć) pisze Alladin Advanced czyli to nie XT tak ?

 

Musiałem tak poprawić te kątowe luty na chipie bo nie mam aż tak ciękiego grota aby tam dojść więc dolutowałem z góry i od spodu do płyty kabelkami, innego pomysłu lepszego nie miałem. Ale teraz zauważyłem że dioda na eject po załączeniu jakoś normalnie wchodzi w zielony kolor a wcześniej jak załączyłem to najpierw na krótki ułamek sekundy dioda podświetlała się na biało ? a dopiero po chwili na zielono.

 

http://funkyimg.com/view/2FtjR

http://funkyimg.com/view/2FtjS

 

Gdyby ktoś pytał o to czy kondensator z zegara się wylał to chyba musze stwierdzić że tak, ale z tego co wiem (gdzieś wyczytałem) że w wersjach 1.0 i 1.1 można go normalnie usunąć i konsola będzie działać. Więc nawet jak będzie uszkodzony to konsola powinna normalnie działać nawet jak go wylutuję (w moim 1.0 jest co uruchomienie konsoli reset godziny a kondensator nie jest wylany). Wrzuce dziś zdjęcie tego miejsca dokoła kondensatora.


Użytkownik Atr3ju edytował ten post 28 kwiecień 2018 - 08:29

  • 0

2Avix.png


#2
Eidems

Eidems

    Starszy gracz

  • Arcade User
  • 132 postów
  • Lubię grać w:Przygodowe
  • Xbox:v1.0
  • Xbox 360:Brak

Napisano 29 kwiecień 2018 - 18:07

1. Clock cap do usunięcia i ewentualnie wymiany.

2. Wymiana przewodów od chipa na nowe, + nowe świeże luty (D0 dolutuj z alternatywnego punktu, usuń topnik IPĄ).

3. Te chipy działają jak chcą, mimo że były prawidłowo wlutowane czasami nie działały, dlatego ja zawsze te stare alladyny usuwam, lutuje nowy XT+, robię softmod, potem wykonuje TSOP.

Wskazówka: jeżeli zasilacz nie uruchamia dysku, zweryfikuj kondensatory na sekcji zasilania (mb + psu), w co drugiej konsoli nadają się do wymiany.

Pozdrawiam 


  • 0

#3
Atr3ju

Atr3ju

    Nowy

  • Arcade User
  • 17 postów
  • Lubię grać w:Platformówki
  • Xbox:v1.0
  • Xbox 360:Brak

Napisano 29 kwiecień 2018 - 19:02

Kondensator zegara usunąłem, z tego co wyczytałem to D0 to zasilanie chipa, później sprawdzę miernikiem czy tam coś leci wogóle. Zasilacz dziwny i napewno coś do wymiany bo oryginalny hdd seagata 10 GB który miałem z 1.0 normalnie sie rozkręca ale ten większy 80 GB już nie. Narazie nie mam chęci aby tam coś robić bo to naprawdę zabiera sporo czasu, wykręcenie wszystkiego, wymiana zasilacza z mojego 1.0 aby sprawdzac na tej płycie 1.1, później znów muszę to wszystko spowrotem poskładać aby mój 1.0 był na chodzie.

 

Gdzieś też wyczytałem że potrzebny jest tylko D0 do chipa bo to zasilanie a reszta kabli to opcja czyli np. załączanie konsoli przyciskiem eject co dla mnie jest zbędne.


  • 0

2Avix.png






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: chip

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych