Skocz do zawartości

  • Reklama
  • Xbox Live

Witamy na forum XboxArcade!

Zaloguj się lub Zarejestruj się aby uzyskać pełen dostęp do serwisu i jego możliwości. Rejestracja na naszym forum pozwoli Ci na możliwość prowadzenia dyskusji, wymianie plików, wysyłania prywatnych wiadomości do naszych użytkowników i wiele więcej!

Close

Zmień widoczność %s Hello Guest

Zapraszamy wszystkich gości do rejestracji na forum XboxArcade.pl

Oferujemy dostęp do najlepszych poradników w sieci oraz ukrytych for, gdzie znajdziecie przydatne pliki, fachową pomoc związaną z konsolą, możliwość zdobywania achievementów, dostęp do shoutboxa, wzięcie udziału w super konkursach oraz wiele innych!

Nie zwlekaj i dołącz do Nas już dziś!

(Informacja widoczna tylko dla użytkowników niezarejestrowanych)

Rejestrując się w serwisie akceptujecie pliki coockies (ciasteczka), które będą zamieszczane na waszym urządzeniu.

Więcej o tych działaniach znajdziecie w Polityce Prywatności.

Informacja XboxArcade

Zdjęcie

Domowy Automat do Gier :D

RETRO GAME AUTOMAT XBOX

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
128 odpowiedzi w tym temacie

#1
_DjKoxs_

_DjKoxs_

    Początkujący

  • Arcade User
  • 42 postów
  • Lubię grać w:Gry Akcji
  • Xbox:v1.4
  • Xbox 360:Brak

Napisano 09 kwiecień 2015 - 17:44

Czy pamiętacie czasy jak nad Morzem , Jeziorami w sklepach na stacjach benzynowych stały AUTOMATY DO GIER :D PacMan , Mortale , TEkken :D Pomyślałem czy nie fajnie było by mieć taki w domu :D 

 

Mam w planach zrobić Automat oparty na Xbox ( emulatory ) , Własny Arcade Stick , Monitor 15 cali :D 

 

Wyglądało by to podobnie jak na zdjęciach :D Czekam na wasze propozycje ewentualną pomoc i wgl :D 

 

Pozdrawiam :D

 

Załączone pliki


  • 0

#2
a_team

a_team

    Weteran forum

  • Moderator

  • 1986 postów
  • Lubię grać w:Gry Akcji
  • Xbox:v1.1
  • Dashboard:XBMC
  • Xbox 360:Slim
  • Dashboard:najnowszy
  • :ateamPL
  • :ateamPL
  • Gadu-Gadu:2742298

Napisano 09 kwiecień 2015 - 19:39

Marzenie :D Mieć automat z xbox'em i odpalać emulatory :) Mortal Kombat, Final Fight, Street Fighter'a czy Punisher'a :D To były czasy jak w podstawówce się wychodziło ze szkoły i pierwszy kierunek po szkole, to automaty :D Chyba na xbox-scene kiedyś były projekty jak to zrobić. W sumie jest to realne, ale sama buda, to albo ręczna robota, albo kupić i wsadzić bebechy :)


  • 0

848843.png


#3
Gangst3r

Gangst3r

    Naczelny Admin

  • Administrator


  • 4253 postów
  • Lubię grać w:Przygodowe
  • Xbox:v1.1
  • Dashboard:XBMC
  • Xbox 360:Slim
  • :Gangst3r PL
  • :Gangst3rPOL
  • :Gangst3r

Napisano 09 kwiecień 2015 - 19:42

Schematów na takie automaty w sieci jest mnóstwo :) Ja sam mam ochotę na taki automacik :) Poskładać go to nie sztuka, ale wypchać bebechami i podpiąć arcade sticki pod xbox'a to bez lutowania się nie obejdzie. Chyba, że kupi się specjalnie dedykowane do Xbox tylko wpiąć.

 

 

Może na wakacjach się zabiorę za taki projekt jak będzie więcej czasu :)


  • 0

Gangst3r+PL.png

 

Newsy, ciekawostki, zapowiedzi oraz wiele więcej znajdziesz na - Portalu XboxArcade.pl

 

 

Masz problem lub pytanie zadaj je na forum! Nie pomagam na pw i gg od tego jest forum.

Korzystając z forum zapoznaj się z Regulaminem.
 


#4
MrMajst3r

MrMajst3r

    Majster

  • Arcade User
  • 914 postów
  • Lubię grać w:Strzelaniny
  • Xbox:v1.1
  • Dashboard:XBMC4XBOX
  • Xbox 360:Slim
  • :MrMajst3r
  • :MrMajst3r
  • Gadu-Gadu:9268249

Napisano 10 kwiecień 2015 - 17:58

Mnie też od dawna chodzi po głowie taki projekt :) Xbox z CoinOPSem lub Final Burn Legends nadaje się do tego idealnie.


  • 0

SERWIS, PRZERÓBKI, CZĘŚCI XBOX 1 - INFO NA PW/GG

xbox 1: xtender; xir; usb; lg gdr8163b; component; 80mm fan; hdd&lan led; xbox 2: x3 ce; x3 control panel; 80mm fan; xbox 3 slim; component; usb; 80mm fan;
xbox 4: halo limited ed; duox2; dvd window; xbox 5 crystal, VGA, HDMI, 128MB RAM (prace trwają)

 


#5
_DjKoxs_

_DjKoxs_

    Początkujący

  • Arcade User
  • 42 postów
  • Lubię grać w:Gry Akcji
  • Xbox:v1.4
  • Xbox 360:Brak

Napisano 10 kwiecień 2015 - 19:27

Pomyslałem nad bebechami i moim zdaniem tak będzie najlepiej :D

Załączone pliki


  • 0

#6
a_team

a_team

    Weteran forum

  • Moderator

  • 1986 postów
  • Lubię grać w:Gry Akcji
  • Xbox:v1.1
  • Dashboard:XBMC
  • Xbox 360:Slim
  • Dashboard:najnowszy
  • :ateamPL
  • :ateamPL
  • Gadu-Gadu:2742298

Napisano 10 kwiecień 2015 - 21:04

No w takim rozwiązaniu jak to pokazałeś byłoby najwygodniej i najłatwiej :)  Tylko nie wiem jak z przyciskami power i eject, ale w sumie można buttony przenieść na obudowę kablami :) Co do DVD, to nawet nie będzie potrzebne, tylko xboxa skrętką do sieci podłączyć, żeby FTP był :)


  • 0

848843.png


#7
_DjKoxs_

_DjKoxs_

    Początkujący

  • Arcade User
  • 42 postów
  • Lubię grać w:Gry Akcji
  • Xbox:v1.4
  • Xbox 360:Brak

Napisano 10 kwiecień 2015 - 21:36

Największy problem moim zdaniem to guziki i joystick do  Arcade Stick :/  PCB to nie problem zrobiło by się tak jak na tym poradniku http://www.kowal.itc...pliki/asINT.htm i może by śmigało :D


  • 0

#8
Magazynier

Magazynier

  • Arcade User
  • 364 postów
  • Lubię grać w:Wyścigi
  • Xbox:v1.1
  • Dashboard:XBMC
  • Xbox 360:Brak
  • AQQ:stan
  • Skype: Mój status

Napisano 14 kwiecień 2015 - 18:18

http://forum.arcadec...?topic=118023.0

Tutaj ktoś rozwiązał problem Joy'a korzystając z analoga pada, jeśli będziesz miał problem ze zdobyciem go, to zawsze możesz zrobić podobnie.

 

IMG_1071.jpg


Użytkownik Magazynier edytował ten post 14 kwiecień 2015 - 18:19

  • 0

-- Xbox 1 w obudowie Xboxa 360 --

...kiedyś żonglowałem w pegazusie katridżami
....teraz robię to w xboxie twardymi dyskami

#9
marek7_ak

marek7_ak

    BOSS

  • Moderator


  • 891 postów
  • Lubię grać w:Gry Akcji
  • Xbox:v1.0
  • Dashboard:UnleashX
  • Xbox 360:Brak
  • :marek7_ak
  • Gadu-Gadu:28109436

Napisano 14 kwiecień 2015 - 19:52

Analog jako joystick do automatu nie nadaje się do niczego, ponieważ prawdziwy automatowy działa na kompletnie innej zasadzie. Nie wiem z czym _DjKoxs_ masz problem, przecież na allegro spokojnie kupisz takiego joya i przyciski za pare groszy. A jeżeli nie dostaniesz na allegro to są na ebay. Ja już chyba z 3 lata temu kupiłem używanego joya z prawdziwego automtu i przyciski z tego co pamiętam z 30zł.


  • 0

1537478_url.jpeg


#10
_DjKoxs_

_DjKoxs_

    Początkujący

  • Arcade User
  • 42 postów
  • Lubię grać w:Gry Akcji
  • Xbox:v1.4
  • Xbox 360:Brak

Napisano 15 kwiecień 2015 - 09:55

Myslalem zeby w 1 wersji probne zamiast joya dac 4 przyciski kierunkowe i 2 do ataku
  • 0

#11
Magazynier

Magazynier

  • Arcade User
  • 364 postów
  • Lubię grać w:Wyścigi
  • Xbox:v1.1
  • Dashboard:XBMC
  • Xbox 360:Brak
  • AQQ:stan
  • Skype: Mój status

Napisano 15 kwiecień 2015 - 17:16

Spróbować możesz,ale czy takie rozwiązanie będzie wygodne?

 

Z czego chcesz wykonać obudowę?


Użytkownik Magazynier edytował ten post 15 kwiecień 2015 - 17:16

  • 0

-- Xbox 1 w obudowie Xboxa 360 --

...kiedyś żonglowałem w pegazusie katridżami
....teraz robię to w xboxie twardymi dyskami

#12
_DjKoxs_

_DjKoxs_

    Początkujący

  • Arcade User
  • 42 postów
  • Lubię grać w:Gry Akcji
  • Xbox:v1.4
  • Xbox 360:Brak

Napisano 30 kwiecień 2015 - 20:15

Obudowa najprawdopodobniej będzie z płyty wiórowej pomalowanej bejcą a później jakaś fototapeta czy coś 


  • 0

#13
Gangst3r

Gangst3r

    Naczelny Admin

  • Administrator


  • 4253 postów
  • Lubię grać w:Przygodowe
  • Xbox:v1.1
  • Dashboard:XBMC
  • Xbox 360:Slim
  • :Gangst3r PL
  • :Gangst3rPOL
  • :Gangst3r

Napisano 31 sierpień 2015 - 18:09

Odświeżam temat ponieważ zabieram się za projekt budowy automatu do gry :) Podstawą mojego automatu będzie oczywiście Xbox + CoinOPS 7 + 24" Monitor LED + Kade miniArcade ( o tym ostatnim możecie poczytać więcej tutaj - http://kadevice.com/ )

 

Zbudowanie takiego automatu jest bardzo proste wystarczy trochę wiedzy na temat korzystania z urządzeń stolarskich i można brać się do roboty :P

 

 

W poszukiwaniu informacji w internecie napotkałem kilka ciekawych stron, planów i projektów, ale ja będę skupiał się na automacie bazującym na oryginalnym Xbox'ie. Jeśli ktoś chce sobie zaoszczędzić czasu to może skorzystać z gotowego automatu, który jest do kupienia na stronie - http://www.mameroom....bstore_home.asp

 

 

Dla wszystkich zainteresowanych projektem podsyłam najciekawsze strony, gdzie można znaleźć mse przydatnych informacji oraz instrukcji jak wykonać taki automat w domu.

Kupno gotowego kontrolera oraz obudowy automatu arcade:

http://www.mameroom....bstore_home.asp

 

Encyklopedia wiedzy, poradniki, plany, szablony, itp:

http://www.slagcoin....troduction.html
 

Plany, gotowe projekty, sklep oraz baza wiedzy na temat budowy:

http://www.arcadecab.com/

 

Budowa automatu krok po kroku:

http://www.coldbeamg...-arcade-cabinet

 

Baza wiedzy, poradniki, projekty, wideo:

http://www.koenigs.dk/mame/eng/

 

INFORMACJE POTRZEBNE DO PODŁĄCZENIA KONSOLI XBOX:

Budowa automatu Arcade na bazie konsoli Xbox - wideo instrukcje krok po kroku:

https://sites.google...-arcade-cabinet

 

Adapter kontrolera Xbox'a na bazie SmartJoy:

 

Adapter kontrolerów od konsol Sony, Nintendo, Microsoft i wielu innych (łatwy w programowaniu oraz prosty w instalacji)

http://kadevice.com/kade-miniarcade/ - mój wybór (póki co niedostępny w masowej produkcji, ale schematy są udostępnione na stronie producenta)

 

Modyfikacja pada, schemat instalacji Arcade Sticka do wszystkich rodzajów padów (Balon, S v1 oraz S v2)

http://www.slagcoin....pcb_wiring.html
http://www.slagcoin....ox_diagram2.jpg

http://www.slagcoin....ox_diagram4.jpg

http://www.slagcoin....ox_diagram3.jpg


  • 2

Gangst3r+PL.png

 

Newsy, ciekawostki, zapowiedzi oraz wiele więcej znajdziesz na - Portalu XboxArcade.pl

 

 

Masz problem lub pytanie zadaj je na forum! Nie pomagam na pw i gg od tego jest forum.

Korzystając z forum zapoznaj się z Regulaminem.
 


#14
_DjKoxs_

_DjKoxs_

    Początkujący

  • Arcade User
  • 42 postów
  • Lubię grać w:Gry Akcji
  • Xbox:v1.4
  • Xbox 360:Brak

Napisano 05 wrzesień 2015 - 17:01

ooo widać ze cię wciągło :D czekam na efekt końcowy :D Też miałem zacząć budowę ale niestety złamana ręka przeszkodziła mi w tym :D


  • 0

#15
Gangst3r

Gangst3r

    Naczelny Admin

  • Administrator


  • 4253 postów
  • Lubię grać w:Przygodowe
  • Xbox:v1.1
  • Dashboard:XBMC
  • Xbox 360:Slim
  • :Gangst3r PL
  • :Gangst3rPOL
  • :Gangst3r

Napisano 06 wrzesień 2015 - 18:47

Póki co kompletuje narzędzia zostało mi kupno Dremel Platinium Series 4000 z przystawkami i reszta to już akcesoria (płyty mdf, Kade mini Arcade 2szt. itp..). Dobrze, że na niemieckim ebay jest tego pełno :P


  • 0

Gangst3r+PL.png

 

Newsy, ciekawostki, zapowiedzi oraz wiele więcej znajdziesz na - Portalu XboxArcade.pl

 

 

Masz problem lub pytanie zadaj je na forum! Nie pomagam na pw i gg od tego jest forum.

Korzystając z forum zapoznaj się z Regulaminem.
 


#16
iras

iras

    Starszy gracz

  • Arcade User
  • 189 postów
  • Xbox:v1.4
  • Xbox 360:Slim

Napisano 09 wrzesień 2015 - 21:40

Witam,

założyłem drugie konto bo poprzednie poszło w zapomnienie....

 

Posiadam takowy automat, tylko jak czas pozwoli to zrobię foto. Obecnie jest pc zapakowany w taką gablotę, w zimowe wieczory będzie zajęcie. Xboxów classic mam kilka, podłączenie sticka i wymiana monitora crt na lcd.

Trochę pracy będzie trzeba włożyć, tylko na razie z czasem krucho.

Pozdrawiam


  • 0

#17
Gangst3r

Gangst3r

    Naczelny Admin

  • Administrator


  • 4253 postów
  • Lubię grać w:Przygodowe
  • Xbox:v1.1
  • Dashboard:XBMC
  • Xbox 360:Slim
  • :Gangst3r PL
  • :Gangst3rPOL
  • :Gangst3r

Napisano 10 wrzesień 2015 - 20:46

Jak masz zamiar wepchnąć tam klocka to do dekodowania sygnałów polecam Kade mini Arcade lub dostępny od kilku lat Dual Strike lub Key Strike http://arcadeforge.n...4334b3fcf1ef887


  • 0

Gangst3r+PL.png

 

Newsy, ciekawostki, zapowiedzi oraz wiele więcej znajdziesz na - Portalu XboxArcade.pl

 

 

Masz problem lub pytanie zadaj je na forum! Nie pomagam na pw i gg od tego jest forum.

Korzystając z forum zapoznaj się z Regulaminem.
 


#18
a_team

a_team

    Weteran forum

  • Moderator

  • 1986 postów
  • Lubię grać w:Gry Akcji
  • Xbox:v1.1
  • Dashboard:XBMC
  • Xbox 360:Slim
  • Dashboard:najnowszy
  • :ateamPL
  • :ateamPL
  • Gadu-Gadu:2742298

Napisano 17 wrzesień 2015 - 18:37

Jak tam prace idą ? :)


  • 0

848843.png


#19
Gangst3r

Gangst3r

    Naczelny Admin

  • Administrator


  • 4253 postów
  • Lubię grać w:Przygodowe
  • Xbox:v1.1
  • Dashboard:XBMC
  • Xbox 360:Slim
  • :Gangst3r PL
  • :Gangst3rPOL
  • :Gangst3r

Napisano 18 wrzesień 2015 - 19:55

Na razie bardzo powoli, potrzebuje jeszcze kilka rzeczy np. wyrzynarka podobna do tej - http://www.1001narze...-w-walizce.html

Póki co zaopatrzyłem się w multifunkcyjną szlifierkę, która zaoszczędzi mi sporo kasy na inne narzędzia dzięki przystawką - Dremel 4200 - http://www.dremeleur...200-7543-ocs-c/

 

Dekoder umożliwiający podłączenie konsoli do przycisków i analoga Arcade użyję pewnie tego - http://arcadeforge.n...aed61ddac628f45 działa z Xbox na zasadzie plug & play + możliwość zaprogramowania przycisków dzięki oprogramowaniu na PC. Dodatkowo umożliwia zaprogramowanie dwóch padów jednocześnie, dzięki czemu za pomocą jednego urządzenia może grać dwóch graczy :)

 

Reszta to już na dniach będzie kupowana, czyli płyty monitor, plexa, farby, itp.


  • 0

Gangst3r+PL.png

 

Newsy, ciekawostki, zapowiedzi oraz wiele więcej znajdziesz na - Portalu XboxArcade.pl

 

 

Masz problem lub pytanie zadaj je na forum! Nie pomagam na pw i gg od tego jest forum.

Korzystając z forum zapoznaj się z Regulaminem.
 


#20
a_team

a_team

    Weteran forum

  • Moderator

  • 1986 postów
  • Lubię grać w:Gry Akcji
  • Xbox:v1.1
  • Dashboard:XBMC
  • Xbox 360:Slim
  • Dashboard:najnowszy
  • :ateamPL
  • :ateamPL
  • Gadu-Gadu:2742298

Napisano 20 wrzesień 2015 - 13:42

Dremel :D Przypomina mi się jak kupiłem swoją szlifierkę z inne firmy i ciąłem obudowy :) Na forum panowała era pt. wszyscy jaramy się moddingiem konsoli Xbox1 :D Fajnie, że się zabrałeś za to :) Ja nie miałbym gdzie takiego arcade'a postawić, po drugie brak czasu i trochę chęci, bo sporo pracy trzeba włożyć w taki projekt ;) Wrzucaj czasem jakieś newsy jak przebiega praca :)

 

P.S. A wyżynarki taniej można kupić :P


  • 0

848843.png






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: RETRO, GAME, AUTOMAT, XBOX

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych